KUNSKAP ATT

VÅRDA SITT HUS

ETT SÄTT ATT TA HAND OM MILJÖN

 

I en skogsglänta träffade ett hus sina nya ägare, och fick för första gången på länge – kärlek…

Jag blir så glad när jag ser hur ett litet hus rustas upp av sina ägare, lagas och där snickarglädje får pryda huset för att stå där vackert i den lilla skogsgläntan i flera hundra år till…

Att ta hand om ett hus kräver nyfikenhet, en hel del kunskap, en massa tid och skopa  energi blandat med livsglitter!

Det är inte helt lätt att hitta rätt i djungeln bland färger och material. Du kan lätt råka ut för någon som pratar om hållbara färger utan att egentligen alls veta något om dem Handlaren – vill bara sälja dig sin färg, hen bryr sig föga om ditt hus och mindre om sin kunskap. I detta fallet kommer du hem med något vattenlöslig plastfärg som skadar mer än den gör nytta. 

 

Det är därför det är så otroligt viktigt att du hittar just rätt när du skall ta hand om ditt hus. 

Ägarna av just detta hus har läst på ordenligt om byggnadsvård och gammal beprövad hantverkskunskap för att ta hand om och smycka sitt hus.

 Just detta huset fick taket lagt, pannorna tvättade för hand och en vacker veranda byggd i samma stil som ingången.

 Många av våra vackra gårdar idag i Sverige har stått sedan 1700 – 1800-talet och är lika fina fortfarande – Det är byggnadsvård i kombination med att materialen på den tiden var gedigna och virket hade fått stå långt mycket längre i skogen än vad det snabbväxande träden i våra planterade skogar i Sverige får idag.

/ M Lewis

 

EN BRA GRUND ATT STÅ PÅ ÄR DET FÖRSTA MAN SKALL TÄNKA PÅ, ALLTID

Det gamla huset är tidigare byggt på hantverksmässigt handformade stenar så det var en självklarhet att bygga verandan i samma stil. 

”Vi ville behålla känslan av husets karaktär även i tillbyggnaden och valde därför att bygga verandan på samma sätt.”

Det var svårt för ägarna att hitta rätt stenar, både storlek och form skall ju passa samtidigt som det inte får vara för långt bort att hämta dem, då det ju inte direkt är något man fraktar i bilen.

 

Länstyrelsens kulturmiljöenhet

Här kan du få hjälp med lite allt möjligt. Vill du veta namnet på ditt hus från förr för att återta det gamla gårdsnamnet kan de hjälpa dig att leta i arkiven. De kan också ge dig en massa annan spännande information.

Södermanlands Museeum

Muséet i Södermanland har både kunskap på kansliet man kan få ta del av men även utbildningar och såklart utställningar. 

 

 

Nätverk för Byggnadsvård i Sörmland

Hos Nätverket för byggnadsvård i Södermanland kan du få en hel del tips och råd.

Svenska byggnadsvårdsföreningen

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.

BYGGA I GAMMAL STIL

”Först fick vi dit alla stenar för grunden. Hårt tungt arbete att flytta dem till rätt platser och sedan se till att alla hade rätt höjd. många mätningar med vattenpasset blev det!”

”Skapad med envishet, kryddad med svett skratt och riktigt hårt arbete” 

”Stenarna på plats, invägda så att verandan nu är klar att börja byggas ovanpå dem.” 

”Golvet, pelare och tak blir klara under 2018 – Räcket kommer att byggas under sommaren 2019 för att rama in den lilla verandan.”

”Den lilla katten inspekterar taket så att allt ser bra ut från alla vinklar!”

”Nu tar taket form och varje del är formad i perfektion för att ge ögat glädje.” 

”Det är viktigt att hantverket inte försvinner. Låt det ta tid när du renoverar ditt hus.”

”När jag går upp till detta fantastiska lilla hus och ser den omsorg och glädje i dess snickerier fylls jag av en känsla av lycka” /Lewis

vårt sätt att ta hand om vår miljö I SÖDERMANLAND

byggnadsvård